Monday, 2 June 2014

Canoe, IJmeer (NL), hammock testing.

Ik krijg af en toe mailtjes van mensen die deze blog volgen en zich afvragen wat er aan de hand is, waarom ik bijna geen tochten meer maak.
Dat heeft meerdere redenen.
Ik heb teveel hobby's. Ik ben sinds een jaar of twee ook lid van een Land Rover club. Daar worden regelmatig dingen als kampeerweekenden, terreinrijden georganiseerd.Dat is erg leuk maar 'kost' me ook wat vrije tijd.
Mijn werk als fietsverhuurder is drukker geworden, daardoor is het moeilijker om er 's zomers even tussen uit te knijpen.
Ik ben er af en toe wel even met de kano opuit maar plaats alleen een verslag op deze blog als het naar mijn idee de moeite waard is. Als er iets te vertellen is of als ik mooie foto's heb gemaakt.

Het plan dit keer: Peddelen op het IJmeer en kamperen op eiland 'het Hooft'. Dat heb ik al vaker gedaan maar dit keer wilde ik een paar dingen anders doen.
-Mijn hond meenemen, daarom de Canadese kano.
-Ik wilde overnachten niet in een tent maar in een hangmat.
-Ik wilde proberen om voor koken, koffie zetten, etc alléén maar gebruik te maken van houtvuur. De 'Bush Buddy' dus! Het liefst nog zonder gebruik van een aansteker.

 Recht vooruit het eiland.
 De aanlegplaatsen aan de zuid-oost kant.
 Ik ga altijd naar de noord-west kant, daar is het lekker rustig.

 De 'Bush Buddy' in actie! Dat is één van m'n leukste speeltjes. Ik probeer hem aan te steken met een fire-steel. Ik heb van de bast van een berkenboom van die dunne velletjes getrokken om het vuur mee te beginnen. Thuis lukte dat al bij de derde vonk, nu na heel veel vonken nog steeds niet. Laf gebruik ik de aansteker, niemand die het ziet.
 Slapen in een hangmat! Ik heb kort gelden een 'try-out' weekendje gedaan voor een motor/kampeer vakantie die ik ook ooit nog eens wil gaan doen. Ik stond toen op de 'groene boekjes' camping Wieringerrand. Daar waren twee bushcraft fanaten die in hangmatten sliepen. Leek me leuk om dat ook eens te proberen.
 De DD-Hammock travel hangmat. Muskieten gaas tegen de nare beestjes 's nachts. Een dubbele bodem waartussen je je matje kan schuiven voor isolatie. In een hangmat krijg je snel een koude rug omdat je daar je slaapzak plat perst en die dan niet meer isoleert. Met het ophangen/spannen moet ik even serieus mijn wat weggezakte knopen kennis opvijzelen. Als je de verkeerde knopen gebruikt zitten ze óf niet goed genoeg vast (resultaat........*%#@$*), óf ze gaan nooit meer los!
Prachtige zonsondergang. Dit uitzicht zal in de toekomst waarschijnlijk voor altijd verprutst gaan worden! Hier moet de nieuwe verbinding tussen de Flevopolder en de A1 gaan komen.
Toekomstvisie:
 Een dijk met een mega brug. Ik hoop dat ik dat niet meer ga meemaken. Een peperduur prestigeproject nog gebaseerd op inmiddels achterhaalde groeiverwachtingen voor de stad Almere.
Zucht....

De bivakplek. Mijn kleine tentje heb ik meegenomen voor mijn hond. Ik wil die niet buiten laten slapen vanwege de muggen.


 Als ik 's avonds bij mijn kampvuurtje zit zie ik drie ratten lopen die op zoek zijn naar eten. Ik hang de tas met het eten en het afval maar even aan een boom voordat die ratten er vannacht met mijn ontbijt vandoor gaan.
 De volgende ochtend, zonsopgang. Ik heb best goed geslapen in de hangmat. Beter dan ik had verwacht. Normaal slaap ik op m'n zij, nu een beetje schuin. Dat went snel.

 In de verte zie je het forteiland Pampus liggen.
 Toby in de tent.
 's Ochtends steek ik de Bush-buddy weer aan voor koffie, eitjes koken en het bakken van broodjes. Ik heb voor dat laatste mijn grotere Trangia pan met deksel meegenomen, als je daar de koekenpan in legt krijg je een dubbele bodem waardoor de broodjes  niet aanbranden. Dat werkt prima zolang je niet al te grote broodjes meeneemt.
 Na het ontbijt pak ik alles weer in en ga ik nog even kijken op het plekje waar ik 'normaal' bivakkeer. Dat kon deze keer niet, er staan geen geschikte bomen om een hangmat aan vast te knopen.
Terug bij de vaste wal tussen Muiden en Muiderberg.
 Prachtig helder water! Ik hoop dat de blauwalg zich deze zomer zich een beetje koest houdt.

 Ik zag laatst een natuurprogramma op de tv waarin ze vertelden dat alle witte schelpen die in dit gebied liggen nog stammen uit de tijd van de Zuiderzee. Zoetwater schelpen zouden donker zijn.
Ik zou wel eens terug willen gaan in de tijd en hier het eb en vloed beleven.
 De andere kant van de dijk.
Mooi schelpenstrandje, tijd voor..........
 .....een groepsfoto: de kano, Toby en ik.
 Het eiland waar ik heb geslapen (denk daar die brug met verkeersherrie(!) eens bij).
Voor Toby is het allemaal eventjes teveel.

Mijn voornemens zijn gelukt. Voor het eerst van mijn leven heb ik in een hangmat overnacht. Ook het plan om alleen maar te koken op houtvuur ging prima. De volgende keer kunnen er heel wat spulletjes thuis blijven.

No comments:

Post a Comment