Monday, 25 April 2011

Kayak, Saale (D), van Saalfeld tot Bad Dürrenberg.

Ik had een optreden met mijn band (de ska-band 'Mr. Review') in het duitse plaatsje Saalfeld wat aan de rivier de Saale ligt. Een rivier die zeer geschikt is voor meerdaagse kajak tochten. Het plan was snel geboren, ik heb een week vrij genomen en de vouwkajak meegenomen tussen de gitaarversterkers in de band bus.

ROUTE


Ik ben gestart bij Bike & Boot Camp in Saalfeld.
Het eerste gedeelte van de dag heb ik nog een wat zwaar hoofd. Iets teveel biertjes gedronken op de vorige avond met het optreden.

Op de ondiepe stukken met stroomversnellingen moet je met een kwetsbare vouwkajak goed uitkijken.
Ik was van plan om op de Zeltplatz bij Uhlstädt te kamperen. Dat bleek een grasveld naast een voetbalveld te zijn met geen voorzieningen, geen sanitair, je kon er geen kant op. Daarom ben ik doorgevaren en heb gezocht naar een plek om wild te kamperen. Hier dus, aan de rand van een groot weiland.
Na een frisse nacht, het had licht gevroren, maakte de zon het snel weer goed. De hele tocht had ik prachtig weer.
De stuw bij Kahla. Bij het 'Umtragen' is je kanokarretje tijdens een tocht op de Saale onmisbaar.
Op de oevers wordt je regelmatig vergezeld door treinen die met de rivier mee kronkelen door het dal.
De oude en nieuwe brug van de A4 vlak voor Jena.
De stuw bij Burgau vlak voor Jena. Volgens de kaart kan je onder de brug door varen, dat gaat dus niet, vlak achter de brug ligt nog een stapel nare scherpe stenen waar mijn kajak niet zo gek op is. Het karretje moest me ook daar weer uit de brand helpen.
Het clubgebouw van de Jenaer Kanu- und Ruderverein. Hier is, zoals bijna bij alle kano verenigingen, een mini kampeerterreintje voor gasten.
Op deze tijd in het jaar had ik het rijk nog voor me alleen op het 'Wanderer' terreintje. Ik moest nog wat voorraad aanvullen en ben naar het centrum van de stad gelopen.  Jena is een levendige studenten stad, veel jonge mensen, overal terrasjes, het met dit mooie weer druk bezochte park 'Jena Paradies'. Skaters, joggers, mountainbikers, er wordt veel gesport.
Midden in het centrum staat de markante 'Jena-Tower'.
Onderweg op de Saale kom je veel kano voorzieningen tegen. De meeste zijn gloed nieuw. Helaas lijken sommige ontworpen te zijn door mensen die zelf nog nooit van hun leven een kano tocht hebben gemaakt. Bij de laatste stuw voor je Jena verlaat vind je deze trap. Scherpe stalen roosters, als solovaarder heb je hier niets aan. Via een smalle riggel onder een brug kon ik verderop een betere plek bereiken. Bij sommige stuwen is er gelukkig beter over nagedacht!
De derde vaardag. Ik laat de drukte van Jena achter me en vaar al snel door een schitterend decor. Daaraan is op de Saale geen gebrek!
Ik kom bij de stuw bij Porstendorf. Daar kan je kiezen of je links of rechts om Rabeninsel heen vaart. Ik kies voor het mooie klein stroompje rechtsom.
Er moet op Rabeninsel een binnenmeertje zijn. Ik 'parkeer' mijn kajak en ga te voet op verkenning uit.
Ik vervolg mijn tocht. Het weer is prachtig, ik heb geen haast, tijd voor een pauze.
Eén van de vele mooie plekken.
 Het eindpunt van de derde vaardag. De stuw bij 'Kraftwerk' Döbritschen. Daar is een mini camping met een Imbiss. Het centrale is nog in gebruik.
's Avonds ben ik de heuvel naast het dorpje opgeklommen. Daar had je een mooi uitzicht over het Saaledal en leken de dorpjes en treintjes wel een 'Märklin treintafel'. 
De volgende morgen liet de onderhoudsmonteur me uitgebreid de centrale zien.
(zie voor meer foto's het complete fotoverslag)
Inmiddels levert de centrale met nieuwe turbines en aggregaten stroom aan E-on. De oude spullen uit de DDR tijd staan er ook nog. Toen leverde de centrale stroom aan 3 dorpen met behulp van 2 van deze aggregaten.
Na een frisse nacht hangt de nevel boven de rivier.
De vierde vaardag, het is alweer mooi weer. De rivier is prachtig. Het oorspronkelijke plan was om 4 dagen te gaan varen, ik denk er hard over om er nog één of twee dagen aan vast te plakken.
Bij Saaleck stop ik en klim naar boven om Burg Saaleck te bekijken.
Burg Saaleck, ik beklim de rechter toren......
......daar heb je dit uitzicht!
Weer verder, het einddoel voor deze dag is de 'Naumburger Kanu Club' in Naumburg.
 Zelf ook maar weer eens een keertje op de foto.
Ook hier weer gastvrije, vriendelijke mensen zoals bij bijna alle kano verenigingen.
In hun botenloods liggen veel Klepper vouw kano's.
De kano club staat vlak bij de plek waar de rivier de 'Unstrut' uitmondt in de Saale. (linksboven op foto)
 
De vijfde vaardag. Het landschap wordt vlakker, de rivier breder, het weer blijft mooi.
Bij de stuwen zijn nu ook sluizen, soms worden ze zelfs bedient!
Nog een pauze voordat ik het einddoel van deze dag bereik: de kano club bij Bad Dürrenberg. De transporthoes van mij kajak werkt ook uitstekend als badlaken.
Ook hier weer zeer vriendelijke, gastvrije mensen.
Het water voor de douches in het 'Bootshaus' word nog verwarmd met een houtkachel!
Weer een prima plekje. 
Het zijn gezellige mensen bij deze kano club. Ik ben er nog een dag extra gebleven, heb er veel biertjes gedronken, meegedaan met een jamsessie, het plaatsje bekeken met het monumentale Kuhrord. Toen werd het tijd om mijn spulletjes in te pakken en weer met de trein naar huis te gaan.
Het was een zéér geslaagde tocht. Ik heb totaal 145 km gevaren. Mijn mooiste voorjaarstocht tot nog toe!

In mijn Picasa album staan alle foto's van deze tocht. Het waren er teveel om in dit verslag te verwerken.

No comments:

Post a Comment