Tuesday, 12 October 2010

Kayak, Haringvliet / het eiland Tiengemeten (NL)

Een 2 daagse tochtje rond het eiland Tiengemeten wat midden in de Haringvliet ligt ten zuiden van Rotterdam. Het is het kleinste bewoonde eiland van Nederland.

Tiengenmeten1 weergeven op een grotere kaart


Tiengemeten weergeven op een grotere kaart
Ik ben gestart vanuit het haventje in Nieuwendijk van waar ook de veerboot vertrekt richting het eiland.
Het haventje van Nieuwendijk. Deze lichttoren staat in lijn staat met eentje meer naar het westen. Samen geven ze vaarroute aan voor een stuk van de vaargeul voor boten die vanaf de zee komen.
Ik vaar 'tegen de klok in' om het eiland.
Vlak voordat ik het westelijkste stukje van het eiland heb bereikt is er een kreekje. Even verkennen natuurlijk!
In het kreekje is een mooi plekje om een pauze te houden. Links zie je de dijk die om het grootste gedeelte van het eiland heenloopt en het moet beschermen bij hoogwater, rechts begint het 'ruige' gebied.
Aan de zuidkant van het eiland zijn er meerdere kreekjes. Het is verboden natuurgebied. Stiekum ga ik de meeste natuurlijk toch even bekijken! Dit is de ingang van de grootste en ook de mooiste. De drijvende bariere was losgeraakt, had ie vast gezeten dan was het ook wel gelukt om erin te komen, een kano hou je niet tegen.
Hier zit je midden in een gebied wat bijna voor de helft onderwater staat. Overal om je heen is er water. Dit is weer zo'n plekje waar je op geen andere manier kan komen.

Ik nader het eindpunt voor de eerste dag, 'Herberg Tiengemeten' waar ook een camping is.

Er is een klein haventje met een drijvende stijger. In de verte zie je de grote verkeersbrug liggen van de A29. De wind staat deze kant op en het is verbazend hoeveel geluid verkeer op zo'n brug maakt, zelfs op zo'n afstand.
Ik was de enige kampeerder op het kleine veldje in de boomgaard.
Na het eten ben ik een stuk gaan lopen. Groote gedeelten van het eiland staan onder water.
Na 11 uur te hebben geslapen(!) en uitgebreid te hebben ontbeten pak ik mijn spullen en peddel naar een paar kleine eilandjes ten zuid-oosten van Tiengemeten. Ook hier is het verboden gebied, er loopt een lange stenen dam omheen die ook geen kano's tegen houdt.
Ik vaar terug en maak nog een stop bij het dorpje Tiengemeten, er is een haventje waar de veerboot aankomt. Dit is een foto van het hele dorp!
Er is, in een fraai gerestaureerde boerderij, een informatie centrum van de 'vereniging Natuurmonumenten' over het eiland. Allemachtig, het mag allemaal wat kosten! Ze moeten ruim bij kas zitten als ze naast het beheren van de natuur zulke centra kunnen neerzetten. Nog even en alle boswachters rijden in een bedrijfs-Bentley rond.
Na een korte oversteek ben ik weer aan vaste wal in het haventje van Nieuwendijk. Bij elkaar heb ik 25.3 km gevaren, het weer was prachtig, ik ben op hele mooie plekken natuur geweest. Het tochtje was zeer de moeite waard.


klik hier voor de site van Natuurmonumenten met info over het eiland


klik hier voor het fotoboek met alle foto's

No comments:

Post a Comment