Saturday, 7 August 2010

Kayak, De Loire (F) van Nevers tot Briare.


Samen met Sander Loog ben ik de Loire afgevaren van Nevers tot Briare in 4 dagen. We hebben na een autorit van 740 km overnacht op de camping in Nevers die direct aan het water ligt. De volgende twee nachten hebben we 'wild'gekampeerd op eilanden in de rivier. De derde vaardag eindigde op de camping bij Chatillon sur Loire. De vierde vaardag hebben we een kort stuk gevaren en zijn we gestopt bij het aquaduct in Briare. Daar hebben we de kajaks ingepakt en zijn we met de trein teruggegaan naar Nevers, overnacht in een goedkoop hotel en de volgende dag weer naar huis gereden.Loire (F) weergeven op een grotere kaart


Foto vanaf de brug bij Nevers. Hier gaan we morgen onze tocht beginnen.'s Ochtends op de camping in Nevers, eerst de kajaks in elkaar zetten, spulletjes inpakken..........., daar gaan we! De stenen bij de brug (op de achtergrond) zijn voor een vouwkajak 'too much'. Daarom zijn we met de kajaks op de karretjes naar een strandje gelopen ietsje verderop.


De spoorbrug bij Nevers.


Voor Sander is dit zijn eerste kajaktocht.


De Loire is een schitterende rivier. Hij is breed, er zijn talloze eilanden en zijstroompjes. De stroming helpt je een handje.


Overal zijn mooie plekken waar je een pauze kunt houden. We hadden de 'catering' de hele tocht goed op orde. Lekkere koekjes, af en toe een biertje...., het is tenslotte vakantie!

De bivakplek na de eerste vaardag. We zitten vlak voor het plaatstje 'La Marche' op een eiland.
We hebben 29 km gevaren.

We hadden zelfs een barbecue mee.

Zonsondergang, we stoken nog een vuurtje en gaan  slapen.

Na een ontbijtje worden de bootjes gepakt, daar gaan we weer. Ook deze dag prachtig weer.

We komen bij het plaatsje 'La Charite sur Loire'. Het is tijd voor een pauze en we moeten nog wat boodschappen doen.

Het is een mooi oude stadje. Door de eeuwen heen zijn er kerken gebouwd, verwoest, weer gebouwd, afgebrand, etc........ Vervelen deden die Fransen zich niet. Hier een foto vanaf een oude stadsmuur. Je ziet de Loire en (midden/rechts) de stenen boogbrug. We eten nog een broodje, sturen kaartjes naar het thuisfront, en gaan terug naar de kajaks.
We vervolgen de tocht, onze voorraad is weer aangevuld. We willen weer gaan 'wild'kamperen op een eiland.

Op dit gedeelte van de Loire kom je nog weinig kastelen tegen waar de rivier bekend om is. Dit stulpje mag er toch ook wezen!

Eind van de middag, het wordt tijd om een goede bivakplek te zoeken.

Je hoeft niet lang te zoeken, er zijn mooie, geschikte plekken in overvloed.
De teller stond deze dag op 24.5 km.

's Avonds weer een kampvuurtje. Er is mooi droog hout zat. Mijn laatste aanwinst, de 'opklap' Coughlan zaag, bewees goede diensten.

De volgende dag is het bewolkt. We houden het wel droog.Het dorpje 'St. Thibault'. We moeten onze voorraad weer wat aanvullen, volgens de kaart moet er een supermarkt zijn.

Weer zo'n typisch frans dorpje waar het lijkt of de tijd heeft stil gestaan.


Het 'team' compleet. Op de achtergrond de spoorbrug bij 'Cosne sur Loire'.

We hebben honger!
Vlak voor de verkeersbrug bij Cosne is er aan de linkeroever een restaurant. Het lijkt meer op een kantine. Het is lunchtijd en de tent is afgeladen. Je betaalt er een vaste (lage) prijs voor een diner. Je mag bij het uitgebreide buffet net zoveel opscheppen als je wilt. We eten ons klem, wijntje erbij........, het leven is goed!

We gaan weer, we moeten nog even 'uitbuiken' wegens de overdadige lunch. Gelukkig duwt de rivier ons vooruit, we hoeven niet veel te doen.
We naderen de kerncentrale bij Neuvy........

........daar is deze stuw.......


...... en hebben we de karretjes nodig.

Onderweg wordt de voorraad nog aangevuld. Je weet maar nooit..., je kan maar beter teveel hebben!

We willen voor deze nacht een camping met een douche. Er is er één net voorbij de brug in 'Chatillon sur Loire' aan de rechter oever.

Het is bij een oude, ongebruikte sluis. Een klein stukje verderop is er een kano helling.
De Loire zelf is ongeschikt voor scheepvaart. Daardoor is de rivier gelukkig ongemoeid gelaten en heeft ze haar natuurlijke, wilde karakter gehouden. De scheepvaart maakte gebruik van kanalen die parallel aan de rivier lopen. Er was een oversteekplaats door de Loire van een kanaal aan de ene kant naar een kanaal aan de andere kant. Dit sluisje is daar nog een overblijfsel van. In 1896 was deze oversteekplek niet meer nodig. Toen was het aquaduct bij Briale, even verderop,  klaar.Prima plekje op de rustige camping bij Chatillon.
We hebben vandaag 40 km gevaren.


Het is de 4e vaardag. We varen van de camping tot Briale. Daar gaan we bij het aquaduct kijken. Er is ook een station en we besluiten om daar de trein terug te pakken naar Nevers waar de auto staat.
Slechts 5 km op de teller.

Het aquaduct bij Briale. Het zeker de moeite waard om daar een kijkje te nemen. Wat een gigantisch project moet dat geweest zijn. Niet alleen de brug zelf, maar ook de verbindingen er naar toe met dijken, sluizen en haventjes.

Het aquaduct gezien vanaf de Loire........

Zo'n 100 m verderop is er een graslandje vlak langs het water, een geschikte plek om de kajaks uit elkaar te halen en de hele boel in te pakken zodat het mee kan in de trein.

 Het is ongeveer 1 km lopen naar het station. De trein rijdt er bijna een uur over voordat we weer in Nevers zijn.Terug in Nevers hebben we een goedkoop hotel gezocht en zijn we 's avonds de stad in gegaan om nog een keertje héél lekker te eten!

De volgende dag met de auto weer naar huis.

Het was een geweldige tocht, het is een mooi gebied en je kan er je eigen gang gaan zonder het irritante 'het is verboden om zus en het is verboden om zo' zoals het vaak in Nederland en Duitsland is. De Loire is een aanrader!

De link naar het complete fotoboek: klik hier

1 comment:

  1. You should mainly superior together with well-performing material, which means that see it: kayak anchor system

    ReplyDelete