Monday, 14 June 2010

Kayak, De Biesbosch (NL).

Ik had voor dit weekend afgesproken om met Joan en Dirk te gaan kanoën. Een vriend van hun, 'Lob' wou ook mee. Eerst hadden we plannen om naar Texel te gaan maar het tijdstip van laagwater viel nogal slecht, daarom werd het uiteindelijk de Biesbosch. De kampeerplek werd camping 'de Biesboschhoeve' op het eiland de Vischplaat. Joan en Dirk zouden al vroeg op de vrijdag met hun Klepper vouwkajak met de trein naar Dordrecht gaan en vandaar starten richting de Vischplaat. Ik kon pas later en zou Lob treffen in het haventje van Drimmelen.  Hij zou met mijn Ladoga gaan varen.


De Biesbosch 2 weergeven op een grotere kaart
Lob en ik starten op vrijdag om 19.00 uur vanuit de haven van Drimmelen. Daar is een mooie lage stijger en kan je je auto gratis parkeren.

We volgen de Amer richting de Vischplaat. We verbazen ons over de temperatuur van het water, het is gewoon warm!

Joan en DJ waren al eerder op de camping aangekomen en hadden hun tentje opgebouwd op het uiterste puntje. Dezelfde plek waar ik vorig jaar ook al was geweest. Even voor de statistieken, de GPS telde slechts 6.5 km, maar dit was geen serieuze vaardag.

Over het weer hadden we niet te klagen. Over de locatie ook niet!

Het is zaterdagmorgen. Na een uitgebreid ontbijt starten we onze tocht door de Biesbosch. De tentjes laten we staan.

Met je kano kom je op plekken waar je op een andere manier niet kunt komen..................

........... , en zeker niet op deze manier! 
Regelmatig kom je deze 'Titanics' tegen op de bredere stukken. Dan hoor je al van verre de luidsprekers met het volume afgesteld voor slechthorenden. Boven in de stuurhut zie je de kapitein die door een microfoon een smeuïg verhaal over bevers, vogeltjes etc. zit te vertellen. De rest van de crew serveert drankjes, kassa..! 
'............beleef de Biesbosch op avontuurlijke wijze, boek snel'!
Uit de bomen komen pluisjes die als een soort sneeuwlaagje op het water blijven drijven.

Ook hier weer een stuk waar boten niet kunnen komen, daardoor zijn dat juist de mooiste stukken. Ik vaar hier door de 'pluisjes'.
Onderweg komen we langs een plek waar 'Schotse Hooglanders' grazen. Ze eten wat gras, lopen even een stukje het water in om te badderen, ze hebben geen stress, dat is duidelijk.

Joan had het plan om onderweg als lunch pannenkoeken te gaan bakken. We hadden 'kabouter' (?) pannenkoeken mix van Koopmans mee. Op een drijvende kanostijger hebben we in de zon zitten te kokkerellen.

Met een volle buik vervolgen we de tocht. Hier Joan en DJ in hun 'carbo' Klepper, mooi synchroon met hun superlichte nieuwe peddeltjes. Ik heb ook even met zo'n peddel geprobeerd en dat is écht een wereld van verschil. Ik vrees dat dit me weer op kosten gaat jagen want zo'n peddel wil ik natuurlijk ook hebben, helaas zijn ze belachelijk duur!

We zoeken weer de kleinere doorgangen op, die zijn het mooist.


We komen langs een historische plek, het bruggetje waar in de oorlog door het nederlandse verzet duitse soldaten gevangen zijn genomen.

Na een mooie tocht zijn we weer terug in het 'basis' kamp. De GPS telde deze dag 22.1 kilometers. Op de boerderij verkopen ze hamburgers en worst. Je kan er ook schotse hooglanders adopteren, hmmmm...., verdacht, zit ik dan mijn eigen koe op te eten? Dirk en ik zijn de enige 'niet' vegetariërs in het gezelschap en konden tegen het hamburger aanbod geen weerstand bieden. Het verdere menu was een verzameling van pasta's van verschillende herkomst.

We hebben alweer de buikjes vol, tijd om het vuur aan te steken. Er is hout genoeg te vinden op het eiland.


Dit vind ik de mooiste foto die ik dit weekend gemaakt heb. Lob loopt op de dijk tijdens de zonsondergang. Het vliegtuigstreepje is niet moeilijk weg te 'fotoshoppen' maar zo ver wil ik niet gaan.

 Zondagmorgen, na lang te hebben geslapen én relaxed te hebben ontbeten pakken Lob en ik onze spullen. Joan en DJ blijven nog even. We worden door hen uitgezwaaid vanaf een grote afgezaagde boom.

Lob en ik moeten terug naar het haventje van Drimmelen waar de auto staat. Qua route hebben we niet zoveel opties. We varen een gedeelte de route van de vorige dag maar dan in tegenovergestelde richting, dan ziet het er toch weer heel anders uit!

Onderweg nog een pauze, wat koekjes, wat drinken, we hebben geen haast.

Na alle foto's met de natuur als achtergrond als contrast deze foto gemaakt bij de Amercentrale. Of je het mooi vind of niet we vinden het allemaal leuk als er thuis een stopcontact is waarmee we onze computer met wat stroom kunnen verwennen om bijvoorbeeld, ik zeg maar wat, een blog te maken.


Dat was het weer. De GPS telde de laatste dag 13.1 km. We zijn weer terug in de haven van Drimmelen. Daar was een grote braderie gaande met kermis en al. We hadden onze zinnen gezet op een Cornetto, ik moest ook nog iets leuks kopen voor mijn buren die altijd op mijn hond passen als ik weg ben zodoende hebben we ons even in het Drimmelse feestgedruis begeven. De Cornetto's waren snel gevonden, een drimmelse appeltaart voor de buren was ook vlot gescoord, toen werd de braderie ons een beetje teveel en zijn we gaan rijden.

Het was een leuk weekend, goed gezelschap, we hebben de mooie stukjes van de Biesbosch weer 'beleefd', de kampeerplek was top, het weer zat mee...., wat wil je nog meer?

No comments:

Post a Comment